Coșul tău de cumpărături
Reciclarea - o nouă viață pentru ambalaje

Reciclarea – Din pământ odihnit pentru Pământ

Schimbările climatice iau cu asalt lumea având un impact considerabil atât asupra oamenilor, cât și asupra mediului. Deși activitățile de reciclare, refolosire și colectare selectivă par a fi procese neînsemnate, toate acestea, împreună, puse în practică de cât mai multe persoane și pentru o perioadă cât mai lungă de timp, pot avea efecte benefice extraordinare (reducerea nivelului de poluare a aerului, apelor etc.). Conform Organizației Mondiale a Sănătății un aspect important pentru a gestiona tonele de deșeuri produse în lume este ca cetățenii și autoritățile locale și naționale deopotrivă, să facă un efort pentru a îmbunătăți practicile de eliminare a deșeurilor.

Reciclarea în 3 pași

reciclare sf [At: SCÎNTEIA, 1971, nr. 8 696 / Pl: ~lări / E: recicla] Prelucrare a deșeurilor în vederea refolosirii lor.

Cel mai greu aspect al reciclării credem că este înțelegerea acestui proces. Știm că poate suna dificil, mai ales că este vorba despre un proces complex, dar este important ca împreună să înțelegem și să ținem cont de toți pașii. Astfel putem ușura atât munca noastră, cât și pe cea a personalului care sortează deșeurile, dar putem și grăbi și eficientiza procesul.

 

Procesul de reciclare

Sursa foto: Lion Recycle

Un prim pas atunci când ne gândim să reciclăm ar fi să ne informăm în legătură cu obiectele ce pot fi reciclate. Din fericire, cea mai mare parte a deșeurilor pot fi reciclate. Astfel, hârtia, plasticul, sticla, metalele, bateriile, dar și electronicele pot căpăta o nouă viață prin reciclare.

Următorul pas important este colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea pot fi adunate în coșuri de gunoi chiar în propria gospodărie. Puteți începe prin a implementa un sistem simplu: câte un coș de gunoi (sau cutie sau orice alt recipient de care dispui) pentru fiecare tip de material reciclabil sau le poți sorta în conformitate cu selecția pubelelor publice (deșeuri menajere, hârtie, metal și plastic, sticlă). Este foarte important să știm că toate materialele pe care le reciclăm trebuie să fie curate pentru a nu contamina celelalte deșeuri.

Iar la ultimul pas, tot ce trebuie să faci este să lași materialele reciclate la pubelele special amenajate ori să contactezi o firmă specializată, și cel mai important să te bucuri de contribuția ta.

Refolosire chiar la tine acasă

refolosire sf [At: DEX2 / Pl: ~ri / E: refolosi] Folosire din nou a unor materiale, obiecte etc. după o prelucrare prealabilă.

Un mod extrem de eficient de a nu produce și mai multe deșeuri este refolosirea diverselor obiecte. Această practică este una deja comună chiar și la nivel industrial. Astfel tot mai multe persoane, dar și companii au decis să dea o nouă utilitate obiectelor vechi. Conform Agenției Europene de Mediu, în 2017 țările europene au reușit să refolosească în proporție de 55% deșeurile produse pe teritoriul lor. Acest lucru este extrem de încurajator deoarece astfel putem reduce cantitatea de deșeuri, conserva resursele și chiar reduce poluarea.

Pentru multe persoane refolosirea materialelor vechi a devenit o pasiune sau chiar o oportunitate de afacere. Fie că este vorba de transformarea hârtiei în diverse decorațiuni, ori găsirea unei noi utilități pentru diverse corpuri de mobilă, tot acest proces poate fi creativ și relaxant. Câteva idei de refolosire găsiți chiar aici.

Producători locali – responsabilitate globală

Producătorii locali Nod Verde ne oferă bunătăți crescute cu dragoste, dar ne arată și dragostea față de pământ (odihnit). Producători precum Grădinile Mălâncrav ori Zimberger refolosesc ambalajele din sticlă. Dintre toate deșeurile, sticla se descompune cel mai greu, însă este cea mai ușor de reciclat. Sticlele trebuie doar să fie curate.

De asemenea, ambalajele produselor Nod Verde pot fi returnate, iar noi ne vom ocupa de ele. Singurele cerințe sunt ca acestea să provină de la noi, sticlele înapoiate să fie spălate, plasticul și cofrajele de carton curate și să fie respectați cei 3 pași ai reciclării.

Vă așteptăm pe site-ul Nod Verde cu produse locale făcute cu drag de natură și responsabilitate față de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

[]