Coșul tău de cumpărături

Peştele e lăsat să crească liber, orice s-ar întâmpla, la Ferma Ecologică Bologa

Dacă ați avut curiozitatea să comandați până acum câțiva păstrăvi proaspeți buni de asezonat cu legume acasă, la cuptor sau un delicios sortiment afumat pentru gustări, probabil că ați remarcat de la prima îmbucătură prospețimea și gustul plin, autentic, specific peștilor crescuți cu atenție la ferma ecologică Bologa. 

Cum săptămâna aceasta am introdus un sortiment nou de preparat din pește pe site, conservele cu carne de păstrăv, sare, piper, pătrunjel și nimic mai mult, am fost curioși să aflăm mai multe despre secretul „rețetei perfecte” din spatele acestei mici afaceri de familie. Am descoperit că totul se bazează pe o dedicare enormă, plus câteva principii solide care merg mai departe cu fiecare păstrăv ce părăsește ferma de pe malul râului Henț și ajunge pe mesele familiilor dumneavoastră:


1. Care este povestea afacerii. Cum v-a venit ideea și de ce ați ales păstrăvul? 

Când ai o țară ca a noastră, cu o natură atât de diversă și darnică, când îți pasă de viitorul copiilor, când vrei să produci efectiv ceva, atunci răspunsul vine singur. Am străbătut o mare parte din Transilvania, dar locuind la Cluj am căutat un loc în zona aceasta. Ne-am îndrăgostit de satul Bologa, din comuna Poieni, unde, pe malul pârâului Henţ, am cumpărat o suprafaţă de teren. 

Acolo am început să construim ceea ce avea să devină Păstrăvăria Ecologică Bologa. Am beneficiat şi de sprijin printr-un proiect de finanțare și cum voiam să ne bucurăm și mai departe de natura aceasta, am ales acest tip de producție, care nu poluează, respectă datele din teren și dă înapoi comunității o valoare. Așa am înțeles noi să integrăm o unitate de producție în mijlocul naturii sălbatice. Din păstrăv s-a coagulat ideea unei băcănii, unde să aducem producători mici şi inimoşi, împreună cu care să ducem în Cluj câteva din produsele premium ale Transilvaniei. 

2. Ce înseamnă că produsul este certificat Ecologic. Ne puteți explica mai multe despre procesul de cetificare și cum se mențin standardele produselor?

Ce înseamnă asta? Iată câteva elemente, comparate cu cele ale unei crescătorii obişnuite, în sistem intensiv:

O crescătorie ecologică de păstrăv prevede ca numărul de exemplare să fie mai scăzut decât în cazul celor intensive, adică 20 kg/mc. de apă, în loc de 60-70 kg/mc apă în păstrăvăriile intensive. 

Peştele trebuie să fie curat, să nu intervenim în procesul de creştere cu nimic, să fie lăsat să crească liber, orice s-ar întâmpla. Dezvoltarea lor este, aşadar, neîngrădită de standarde şi avem în acelaşi bazin păstrăvi de 100 g, 150g, 200 g si nu sunt sortaţi.

Nu avem reproducători în fermă, cumpărăm icre fertilizate şi realizăm aici incubaţia, eclozarea lor la locul faptei, urmărind peştele încă de la faza de icră, cum prevede o altă condiţie impusă fermelor ecologice. Calitatea apei este deosebită, râul Henţ nu are factori de poluare pe curs până la păstrăvărie, satul Secuieu are staţie de epurare, iar zona locuită este la 10 km. de fermă.

Hrana păstrăvilor este certificată ecologic, adică în compoziţia ei s-au utilizat componente certificate ecologic la rândul lor. Singurul furnizor agreat de Asociaţia producătorilor ecologici din Austria (Garant Tiernahrung Gesellschaft) este cel de la care ne aprovizionăm şi noi, ceea ce ne deschide şi accesul pe piaţa europeană pentru peştele nostru.

Firma Austria Bio s-a ocupat de toate aspectele certificării, de puiet, de hrană, de tot ce facem în fermă. Noi facem verificări la DSV, atât a puietului, cât şi a peştelui de consum.

Dacă în crescătoriile intensive peştii sunt trataţi cu formol, peracet,  verde de malachit, noi utilizăm în tratament, atât în cazul paraziţilor, cât şi a bolilor doar sarea. 

Marele avantaj al peştelui crescut într-o fermă ecologică este faptul că nu se utilizează antibiotice. În rest, DSV are arondaţi mai mulţi medici care vin periodic, dar avem contract şi cu un medic veterinar. 

Putem afirma cu toată responsabilitatea că păstrăvul nostru este ecologic, adică îl creştem într-un mediu controlat, cu intervenţii minime faţă de traiul său în natură, respectând nu doar litera şi spiritul unei crescătorii ecologice, ci natura, bunul simţ al crescătorului ancestral, care nu epuiza resursa naturală şi nu forţa în niciun fel nici pământul, nici animalele, exercitând un impact minim asupra mediului. 

Ce au spus consumatorii despre păstrăvul Bologa:

3. Care a fost cel mei greu moment din viața de mic producător? Dar cel mai frumos? 

Fiecare moment din viaţa de mic producător are greutatea şi frumuseţea lui. Decizi greu să îţi iei viaţa în mâini, să cauţi finanţare, să investeşti. Am vrut să facem producţie, să construim ceva, nu un simplu comerţ. Apoi, ne-am gândit că ar trebui să fie ceva curat, să nu poluăm, să punem în valoare locul minunat pe care l-am ales, dar şantierul organizat în inima sălbăticiei nu a fost comod. Am dormit nopţi întregi acolo, păzind materialele de construcţii. Dar am văzut că fiecare sacrificiu ne-a fost răsplătit.  

Au fost mai multe momente frumoase, unul dintre ele fiind acela cu primele icre eclozate în păstrăvărie. Dar cred că cel mai frumos dintre toate a fost când am început diversificarea alimentaţiei pentru fiul nostru şi i-am dat să mănânce păstrăv ecologic din ferma noastră. Colaborarea cu şcolile care includ în meniul copiilor doar produse ecologice şi ne onorează cu încrederea lor face parte din colecţia noastră de momente frumoase.

 4.Ce le recomandați celor care doresc să înceapă o afacere de familie, cu produse de consum?

Nu ştiu dacă suntem în măsură să oferim sfaturi… dar, dacă există hotărâre, implicare sută la sută, şi dorinţa de a oferi clientului doar produse pe care le-ai pune în farfurie copiilor tăi, este un început mai mult decât promiţător. 

Așadar, data viitoare când comandați un păstrăv de la Bologa, nu salvați doar timp în plus de petrecut cu familia, ci și siguranța că următoarea masă va fi sănătoasă, fără riscuri, plină de nutrienți și, cel mai important, în armonie cu natura. Dacă mai aveți întrebări despre Păstrăvăria Bologa sau producția ecologică, le așteptăm în comentarii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

[]