Sărbători pascale, cu produse locale.

Paște liniștit cu produse din pământ odihnit

Paști din moși strămoși

Simțim că sărbătorim Paștele dintotdeauna și ne gândim: totuși cum a început totul? Pentru creștini Paștele are o bogată semnificație, fiind sărbătoarea care celebrează Învierea lui Iisus Hristos. Conform tradiției ebraice, pe de altă parte, de Paște se sărbătorește un alt moment biblic important: eliberarea evreilor din robia egipteană.

Chiar dacă acesta poate avea diferite valențe și semnificații, Paștele rămâne și în zilele noastre un prilej de liniște, odihnă, contemplație, dar și de petrecere a timpului alături de cei dragi.

Cum sărbătorim?

Există nenumărate tradiții de Paște atât în spațiul românesc cât și în afara lui. Printre cele mai răspândite obiceiuri românești se numără vopsitul și ciocnirea ouălor, sărbătorirea obiceiului agrar „Plugarul” și spălarea obrajilor cu ouă roșii.

În privința vopsirii ouălor, deși cu toții știm tradiția, există numeroase legende privitoare la simbolistica acestei datini. Culoarea roșie se spune că ar fi devenit simbolul Învierii pentru că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.

O altă tradiție asemănătoare înroșirii ouălor este încondeierea. Acest meșteșug este strâns legat și de arta broderiei de pe costumele populare întrucât respectivele modele sunt reluate și la încondeiere. În funcție de zonă acest meșteșug se prezintă diferit. În Moldova se folosește ceara pentru a crea motive pascale precum grebla, plugul ori crucea, iar în zona Bucovinei ouăle sunt decorate cu mărgele creându-se aceleași motive cu specific pascal. Mai multe despre încondeierea ouălor de Paște găsiți chiar aici.

Încondeierea ouălor de Paște

Sursa foto: iutta.ro

Despre ciocnirea ouălor putem găsi numeroase interpretări. Se spune că din primul ou ciocnit în ziua de Paște trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună. Tot din buni străbuni se mai zice că atunci când ciocnești un ou cu două gălbenușuri în prima zi de Paște urmează să te căsătorești. În zona Bucovinei tradiția zice că în prima zi de Paște ouăle trebuie ciocnite „cap în cap”, iar de a doua zi încolo „dos în dos”. Alte tradiții mai spun că cel al cărui ou nu se sparge va fi voinic tot anul ori că toate cojile ouălor roșii trebuie aruncate în drum pentru prosperitate.

Un obicei extrem de interesant este „Plugarul”. În Făgăraș, are loc acest obicei chiar în Lunea Luminată (lunea ce urmează duminicii Paștelui sau a doua zi de Paște). Această sărbătoare celebrează feciorul cel mai harnic, cel care iese primăvara primul la arat. Aceeași sărbătoare se regăsește și în alte zone ale țării sub alte denumiri: pe Valea Marei se numește „Boii Sângeorzului”, în Maramureș „Tânjaua”, iar pe Valea Mureșului „Fuga din tău”.

În Moldova printre cele mai așteptate tradiții este spălarea obrajilor cu ouă roșii. În dimineața primei zile de Paște se pune un vas cu apă, un ou roșu, flori și bani. Fiecare membru al familiei, după ce se trezește, trebuie să se dea cu oul roșu în obraji pentru a fi rumen, bogat și sănătos. Cel care se spală ultimul ia toți banii.

Bucate pentru masa de Paște

Prepararea mâncărurilor tradiționale este de asemenea unul dintre cele mai importante obiceiuri. Fiecare preparat are simbolistică proprie, fiind nelipsit de pe masa de Paște. Despre ouăle roșii am zis câte și mai câte, pasca simbolizează promisiunea învierii trupurilor şi a vieţii veşnice, iar cozonacul bucuria și belșugul. Astfel, fie că vorbim despre cozonaci nucoși, pască brânzoasă ori vin struguros, le găsiți pe toate în Cutiile de Paște Nod Verde. Pentru un Paște tihnit alături de cei dragi. Cu produse locale și simțăminte universale.

Cutie de Paște La un loc

Descoperiți toate Cutiile de Paște pe site-ul Nod Verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DATE DE IDENTIFICARE
  • Adresă magazin fizic: Blvd. 21 Decembrie 1989, nr.74 in curte,
  • Program magazin: L-V : 8-18, S:10-14.

     


  • Sediul Social: Municipiul Cluj-Napoca, strada G-ral Eremia Grigorescu, Nr. 77, Județ Cluj;
  • CUI: RO38399120

  • Nr. Reg. Comerțului: J12/6158/2017
  • IBAN: RO79BRDE130SV86364311300.
Newsletter

Proiect susținut de fundația CIVITAS

logoScurt

Proiectul este finanțat de Romanian-American Foundation și coordonat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca.

NOD VERDE 2021 created by OnlineMARK Agency.

[]