Miezul toamnei ne îmbie să ne bucurăm de produsele și mâncărurile de sezon: murături crocante, așa numitele “comfort food”, “borcane” din anii trecuți sau proaspăt puse. Toate de toamnă și toate delicioase.
Murături
Nu știm dacă știți, dar murăturile obținute prin fermentare sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente datorită aportului de probiotice, vitamina C, fibre solubile și insolubile. Este vorba despre legumele murate după metoda clasică, în saramură, nu despre cele murate în oțet. Pe lângă faptul că sunt delicioase alături de tocănițe și mâncăruri de toamnă, acestea au și nenumărate beneficii pentru organism. Sunt o sursă generoasă de antioxidanți, favorizează digestia, sunt un supliment important de vitamine și minerale (vitamina C, A și K, precum și de minerale precum fier, calciu și potasiu), pot oferi protecție pentru ficat, calmează crampele musculare, ajută la scăderea valorilor colesterolului și câte și mai câte.
Minunatele murături sunt și foarte ușor de preparat. Tot ce aveți nevoie pentru un borcan de 5 litri este aici:
castraveți cât încape
4-5 căței de usturoi
3-4 bucățele de hrean
câteva crenguțe de vișin
2-3 tulpini uscate de mărar
câteva frunze de țelină
piper boabe după gust
3-4 boabe de ienibahar
2 frunze de dafin
sare pentru murături (o lingură de sare la un litru de apă)
2,5 – 3 litri de apă
Se pun toate ingredientele în borcan, iar apa împreună cu sarea se pun la fiert. După ce a dat în clocot apa, se ia de pe foc și se lasă la odihnit doar „o țâră”, iar mai apoi se toarnă în borcan. Se lasă borcanul la soare timp de 3-4 zile, iar murăturile sunt gata.
Tocănițe de toamnă
Toamna nu e toamnă fără așa numitele “comfort food”, și anume tocănițele de legume. Și nici nu sunt atât de greu de făcut. Toate ingredientele sunt deja aici:
- puțin ulei de floarea soarelui;
- o ceapă mare;
- un morcov mic;
- 3 ardei grași galbeni;
- 3 ardei Kapia;
- un zucchini;
- legume uscate;
- suc de roșii.
Cât despre preparare totul este gata de îndată. Ardeii se coc în fundul grădinii sau direct în bucătărie pe ochiurile aragazului. Odată ce s-au înnegrit se pun într-un castron și se acoperă cu o farfurie ca să se aburească bine. După ce s-au mai răcit puțin îi puteți curăța de coajă și sunt gata de gătit.
În uleiul încins se sfârâie ceapa tăiată mărunt și morcovul dat pe răzătoare. Când ceapa devine sticloasă și „carameloasă” se adăuga zucchiniul tăiat cubulețe și ardeii rupți în fâșii. Se lasă puțin la călit, iar mai apoi se toarnă sucul de roșii și legumele uscate (și alte condimente) după gust. Se lasă câteva minute la scăzut ca totul să prindă o aromă delicioasă și e gata. Minunata tocănița de toamnă e gata.
Conservate de-a gata
Și dacă tot am vorbit de bunătăți de toamnă,vă spunem și de conservate, mai ales că nu e musai ca acestea să le puneți chiar voi. Peste 100 de conservate reduse cu 15% sunt de găsit chiar aici.
Să ne fie toamna de bine.
Cu siguranta sunt multe de stiut despre acest subiect. Imi plac foarte mult toate punctele pe care le-ai spus.