Cum funcționează o afacere de familie cu miere | Trântorul

Bogdan Monolache e “trântorul” dintr-o frumoasă afacere de familie cu miere din Cluj și își spune așa pentru că mai în glumă, mai în serios, “albinele fac toată treaba și el doar culege roadele de pe urma lor”. Noi știm, totuși, câtă muncă și dedicare se află în spatele unei afaceri de producție alimentară: de la îngrijirea de zi cu zi a animalelor/ plantelor sau insectelor, în cazul nostru, până la toate bătăile de cap birocratice. 

Am avut câteva curiozități pentru Bogdan, pentru că ne place mierea produsă în stupii familie sale și avem încredere completă în autenticitatea ei. Recent, am aflat și de câteva sortimente noi și interesante, cum ar fi mierea cu nuci! 

Să începem cu rolul albinelor în circuitul natural. Nu toata lumea știe că albinele joacă un rol foarte important în echilibrul ecosistemelor în care trăiesc. Ce ne poți spune despre asta, din perspectiva cuiva care are grijă de “populația” de albine locală. 

Cel mai mare aport pe care albina îl aduce ecosistemului este polenizarea. Polenizează culturile agricole, livezile, toate florile melifere care secretă nectar. Florile plătesc în nectar şi polen munca albinelor ☺.

Am aflat deja din Podcastul “Pinch of Salt” că “Trântorul” a început cu doi stupi și apoi multă curiozitate și documentare. Noi suntem curioși despre susținerea pe care ați avut-o după ce ați luat decizia. Cum arată legislația pentru apicultori și există fonduri care pot fi accesate de aceștia? 

Sunt fonduri europene – şi noi am accesat un astfel de proiect European în 2014. A fost relativ uşor, am beneficiat de sprijinul unor consultanţi în realizarea dosarului.

Acela a fost punctul de trecere de la hobby la antreprenoriat în apicultură. 

În ceea ce priveşte legislaţia pentru apicultori, cu ajutorul dat de stat, este o birocraţie destul de mare, care uneori te face să renunţi. E gândită mai degrabă, din punctul meu de vedere, pentru marii jucători nu pentru micii producători.

Care e cel mai greu de trecut obstacol din viața de mic producător? Dar cel mai plăcut moment dintr-o zi de muncă?

Cel mai greu obstacol rămâne să vinzi ceea ce produci la un preţ pe care tu îl consideri corect. 

Un moment plăcut: eşti în pastoral, în plin sezon de cules şi albinele zboară foarte ordonat şi sunt extrem de liniştite. Seara auzi cum zumzăie toate în cor, ca un sunet de motor de maşină, ventilând nectarul adunat de peste zi, pe care îl transformă în miere. Şi atunci, nici nu trebuie să te uiţi la cântar să ştii că a fost o zi bună.

Miere clară sau miere cristalizată? Care e adevărul până la urmă cu mierea care se “zaharisește”? 

Mierea se cristalizează, gemul zahariseşte ☺. Toată mierea cristalizează – una mai repede (rapiţa, floarea soarelui), alta mai târziu (salcâm, mană) –  ca drept dovadă mierea cristalizează şi în fagure, nu numai în borcan.

Mierea care cristalizează e 100% naturală. Mierea care nu cristalizează ori nu e naturală ori prin tratare termică au fost distruse unele proprietăţi şi atunci nu mai cristalizează.

Ambele variante sunt bune – clară sau cristalizată, gustul, textura şi efortul de a o topi în ceai, diferă. 

Ce ne poți spune despre produsele din pachetul-cadou de Dragobete? (concurs Facebook) Avem sortimente speciale: cu nuci sau cu polen crud. La ce sunt bune fiecare dintre ele?

Mierea cu nuci este un energizat foare bun, ajută sistemul digestiv şi e recomandată în cazuri de anemie. Mixul de imunitate, pe lângă rolul energizat pe care îl are, are proprietăţi medicale şi creşte imunitatea, amerliorează durerea în gât şi tratează răceli. Dacă e consumat iarna, atenuează alergiile de polen care se manifestă primăvara. Cuvântul cheie în consum rămâne *rutina* – în cazul mixurilor cantităţi mici (1 linguriţă pe zi, maxim 2).

Vă încurajăm să încercați toate sortimentele de Miere Trântorul și să alegeți una pe gustul vostru. Trântorii au pregătit o varietate generoasă: de la miere polifloră, până la cea cu cătină, bună pentru imunitate sau borcane cu o cantitate mai mare (950 de gr) pentru cei pasionați de dulciuri! Le găsiți pe toate AICI.

1 comments

  1. I love the info on your internet site. Thanks a lot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DATE DE IDENTIFICARE
  • Adresă magazin fizic: Blvd. 21 Decembrie 1989, nr.74 in curte,
  • Program magazin: L-V : 8-18, S:10-14.

     


  • Sediul Social: Municipiul Cluj-Napoca, strada G-ral Eremia Grigorescu, Nr. 77, Județ Cluj;
  • CUI: RO38399120

  • Nr. Reg. Comerțului: J12/6158/2017
  • IBAN: RO79BRDE130SV86364311300.
Newsletter

Proiect susținut de fundația CIVITAS

logoScurt

Proiectul este finanțat de Romanian-American Foundation și coordonat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca.

NOD VERDE 2021 created by OnlineMARK Agency.

[]