1 iunie, Ziua Copilului

1 iunie cu bucurie și cu gust de copilărie

Zile de sărbătoare pentru copiii de pretutindeni

Pe tot globul se sărbătoresc anual Ziua Mondială a Copilului sau Ziua Universală a Copilului și Ziua Internațională a Copilului.

Ziua Mondială a Copilului a fost recunoscută pentru prima dată în 1954 ca Ziua Universală a Copilului și este sărbătorită pe 20 noiembrie în fiecare an. Aceasta are rolul de a promova uniunea internațională, conștientizarea copiilor din întreaga lume, dar și de a îmbunătăți traiul copiilor. 20 noiembrie este o dată importantă, deoarece în această zi a fost adoptată Declarația Drepturilor Copilului. Este, de asemenea, data când au fost adoptate atât Declarația, cât și Convenția privind Drepturile Copilului.

Ziua Internațională a Copilului, pe de altă parte, este sărbătorită anual pe data de 1 iunie. Această zi a fost stabilită în urma Conferinței Mondiale pentru Binele Copiilor din 1915, ținută la Geneva, în Elveția.

Cu toate acestea, există multe excepții, diverse state ale lumii având zile diferite de celebrare a copiilor. Spre exemplu, în Statele Unite, copiii sunt sărbătoriți în a doua duminică din luna iunie. Această tradiție datează tocmai din 1856.

Mai multe informații despre cum au fost stabilite aceste zile de sărbătoare găsiți chiar aici.

Cum sărbătorește întreaga lume Ziua Copilului

Deja știm cum sărbătorim pe meleaguri românești Ziua Copilului: cu tot felul de bunătăți dulci, cu activități care mai de care mai hazlii și bineînțeles cu timp liber și relaxare căci această zi este liberă la nivel național. Dar cum sărbătoresc și alte state ale lumii?

În Ecuator, de Ziua Copilului sau „Día del Niño”, copiii mai mici de 12 ani primesc cadouri de la părinții lor, iar în școli sunt organizate evenimente speciale.

Japonezii obișnuiesc să celebreze copiii de două ori pe an: o dată pentru fete și o dată pentru băieți. În cadrul primei sărbători, denumite și „Festivalul Păpușilor”, toate persoanele își împodobesc casele cu seturi de păpuși tradiționale și cu flori de prun, și beau „amazake” pentru a le ura fetelor lor sănătate și noroc. Pentru cea de-a doua sărbătoare, cunoscută și ca „Festivalul Duanwu”, japonezii înalță flamuri sub formă de crap, împodobesc păpuși-samurai și consumă „chimaki” sau ”zongzi” și alte dulciuri pentru a le ura băieților lor un viitor prosper.

În Iran, Egipt și El Salvador această zi specială este sărbătorită prin festivaluri și jocuri pentru copii. De asemenea, în state precum Malaysia sau Mexic școlile joacă un rol important în celebrarea Zilei Copilului. Acestea organizează activități și jocuri pentru elevi. În Mexic „El Día del Niño” vine cu o zi liberă pentru copii. Majoritatea grădinițelor și școlilor gimnaziale anulează orele obișnuite de curs, organizând în schimb petreceri cu jucării „piñatas” și  jocuri tradiționale, cum ar fi ”Prinde coada pe măgar”.

Aflați cum sărbătoresc și alte state aici.

Cum să celebrați alături de Nod Verde

Cu bucurie. O zi cu bucurii pentru copii. Bucurii comestibile, desigur: căpșune, felii de mere uscate, nuci în coajă, lapte bătut, brânzoaică, baigli cu mac, dulceață de coarne, nectar de căpșuni, pate (de casă), griș (cu lapte și dulceață). Toate cu gust și cu gust de copilărie și toate pe site-ul Nod Verde. Ținem minte că fiecare căpșună trebuia înmuiată în zahăr. Că brânzoaicele sau cozonacul baigli „trebuiau” mâncate cu lapte bătut. Neapărat. Și multe altele. Pe care vă poftim să le redescoperiți. 

Brânzoaice

Ne aducem aminte cu mare drag și de bunici și de mirosul dulceag de griș făcut în serile de sărbătoare, dar și de ce primeam când eram mici și ceream „ceva dulce”. Nuci, fructe uscate și sucuri de casă. Acum le apreciem cu adevărat.

Nectar de căpșuni cu cătină și miere

 

Toate bunătățile cu gust de copilărie le găsiți pe site-ul Nod Verde. Să fie cu bucurie.

Sursă foto: Grădina lui Andrei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DATE DE IDENTIFICARE
  • Adresă magazin fizic: Blvd. 21 Decembrie 1989, nr.74 in curte,
  • Program magazin: L-V : 8-18, S:10-14.

     


  • Sediul Social: Municipiul Cluj-Napoca, strada G-ral Eremia Grigorescu, Nr. 77, Județ Cluj;
  • CUI: RO38399120

  • Nr. Reg. Comerțului: J12/6158/2017
  • IBAN: RO79BRDE130SV86364311300.
Newsletter

Proiect susținut de fundația CIVITAS

logoScurt

Proiectul este finanțat de Romanian-American Foundation și coordonat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca.

NOD VERDE 2021 created by OnlineMARK Agency.

[]